luni, 4 aprilie 2011

Mi-e atât de dor …

* Mi-e dor de munte şi de rãcoarea de dimineaţã când totul clocoteşte în tine dupã spãlatul de dimineaţã în pârâu…
* Mi-e dor de mirosul de fum de la focul fãcut seara lângã care povesteşti câte-n lunã şi în stele, lângã cãldura cãruia votca chiar pare limonadã …
* Mi-e dor de mima jucatã seara cu prietenii dupã o zi întreagã de mers pe traseu.
* Mi-e dor de peisajele care-ţi taie respiraţia…
* Mi-e dor de hãrţi, termos, bocanci şi rucsac…
* Mi-e dor de oboseala aia placutã pe care ţi-o dã muntele, de mirosul de verde, de zgomotul apei şi de rãcoarea peşterei…
* Mi-e dor de pelerina care face mai mult decât orice “all inclusive la 5 stele”, când te prinde ploaia pe traseu…
* Mi-e dor de pulovãrul care-ţi dã cãldura dupã care tânjesti când frigul te împunge din toate pãrţile, de hanoracele de toate culorile, de piroanele în care prinzi cortul, de sacul de dormit, de briceagul pe care-l împrumuţi tot timpul de la “ãla care are”…
* Mi-e dor de mocani, momârlani şi toate felurile de oameni ai muntelui, de momâile de pe traseu şi de sfaturile de searã ale cabanierului…
* Mi-e dor de vârful care dupã o zi de efort nu mai vrea sã aparã odatã…
* Mi-e dor de ei, de prietenii cu care am fãcut Apusenii, Retezatul, Piatra Craiului, Fãgãraşii şi alte câte şi mai câte, cu rucsace pline, buzunare goale şi dor de ducããã…

Pietrele scrise din M. Buzãului


     Între Pãtârlagele şi Colţi e un ţinut pustiu, numit dealul Burduşoaia. De o parte pereţi abrupţi şi prãfoşi, de alta, pãmânt neted, cu bãlţi murdare. Pe aici, toate vârfurile ascuţite se cheamã Ţurţudui.
    Pe culmea Broscarului, o piatrã plinã de semne, care a fost descoperitã recent reprezintã o relicvã istoricã ce ascunde, cu siguranţã, un mister.
    Trecem prin Fijereşti, Colţii de Jos şi Cãlugãriţele. De aici începe urcuşul pe munte. Urcãm pieptiş, pe o scurtãturã, printre pãduri - drum greu, abrupt, desupra satului Lupoaia.  Piatra e mare, acoperitã de zeci de semne... - Au venit şi de la muzeul din Buzãu, au venit şi de la Iaşi, dar nimeni n-a dezlegat enigma, propunând cã ar fi mai bine sã se acopere piatra la loc, cu pãmânt. A fost descoperitã prin 1997, într-un noiembrie rece la o vânãtoare de mistreţi, pe dealul Broscarului.
    Piatra, are douã linii lungi, paralele ce nu puteau fi fãcute de naturã.  O altã piatrã alãturatã, acoperitã în multe locuri cu pãmânt şi muşchi are sapate niste stele. Broscarul nu e o culme ascuţitã, cum sunt toate vârfurile care îl înconjoarã, ci un platou, parcã anume netezit de mâna omului. Acolo e piatra. O bucatã de stâncã masivã, care de departe pare un organ uriaş al pãmântului, o inimã ciuntitã, îngropatã între frunze uscate. Semnele de pe piatrã sunt haotice. Nici o ordine: nici verticalã, nici orizontalã, nici şerpuitã, nici circularã, numai semne aruncate peste tot.
    Scriere sau hartã stelarã?
    Nu se vede nici o literã cunoscutã, din nici un alfabet care sã fi fost folosit pe teritoriul ţãrii noastre sau pe la vecini. Doar stele alcãtuite din linii întretãiate, jumãtãţi de stele, cruci mãrginite de pãtrate şi dreptunghiuri, multe simboluri solare, semne de tipul rãbojului, linii care se întretaie şi se frâng, spice sau brãduţi... sunt atât de multe şi de diverse, încât în prima clipã nu poţi lega în minte nimic. << Ca şi cum mai mulţi copii s-ar fi aşezat în jurul pietrei şi ar fi început sã scrijeleascã fiecare pe unde a apucat, pânã ce piatra s-a umplut de semen >>.  Sã fie doar o joacã? Greu de crezut, cãci piatra e în pãmânt de multã vreme, se vede dupã albeaţa ei. Unele semne sunt grupate câte douã-trei, altele izolate, sunt semne mai mici, scrijelite mai delicat, altele mai mari şi mai adâncite, unele sunt încadrate în pãtrate sau dreptunghiuri. Lipsesc liniile curbe, cel puţin la prima vedere, fapt de inteles, cãci pe piatrã e destul de greu sã trasezi cercuri.
    Un asemenea haos aparent ar putea reda o hartã, poate o hartã a cerului. Doar într-o astfel de hartã semnele sunt împrãştiate fãrã noimã pentru cel ce nu le cunoaşte rostul.
    O altã idee este aceea cã semnele nu au fost fãcute toate odatã, ci pe rând, la anumite ocazii. Poate ca acolo era un loc de întâlnire şi procesiune periodicã, şi de fiecare datã, se însemna ceva pe piatra: o invocaţie, o rugã de mulţumire catre un zeu, vreun nume sau lucru important.
    Poate era un loc cu puteri tãmãduitoare, iar semnele erau lasate de cei ce se vindecau prin atingerea pietrei sau, mai bine zis, de vracii sau preoţii care intermediau în procesiunile de vindecare, în numele celui bolnav. Sau, cine ştie, un loc sacru, unde iniţiatii veneau periodic şi lãsau însemnãri pentru cei ce vor veni dupã ei, ca sã-i îndrume sau sã le transmitã ceva.
    Semne strãvechi la Ruginoasa
    Drumul de la Colţi la Ruginoasa, este un drum al crucilor, e o adevaratã iniţiere, care te ajutã sã pãtrunzi în lumea strãveche a celor de demult. Trecem prin Muscelul Cãrãmãneşti, Buduie, Scãieni, Vãvãlucile, Fişici, pe lângã Bozioru, prin Brãeşti, sate arhaice, cu nume de legendã, strãvechi.  Aici, la Ruginoasa, sunt "Policiorii", sãlaşuri ascunse, pline de semne ciudate.

   Policiorii sunt douã terase de piatrã cocoţate sus, între stânci, care au folosit cândva ca adãpost. Nu e uşor sã te caţeri acolo. Pe o suprafaţã de câţiva metri pãtraţi, "podeaua" de gresie e plinã de semen, figuri ciudate, fragile, cu cine ştie ce semnificaţii sfinte.
    Semnele pe care le putem vedea pe piatra: "Sori", brãduţi sau spice, compoziţii bizare, care au mereu 12 sau 7 linii, ceva ce seamãnã cu un pom sau o ciupercã, "fulgi de zãpadã" cu ramificaţii asimetrice, turnuri stranii cu 12 "trepte", posibile figuri umane foarte stilizate, alcãtuite dintr-un pãtrat, un dreptunghi în locul capului şi douã dreptunghiuri în locul picioarelor, totul abstractizat şi geometric.
    Spre deosebire de piatra de la Broscaru, aici semnele par a fi mai grupate şi conţin şi linii curbe, dar impresia generalã este tot aceea de lipsã de coordonare. În plus, unele semne sunt vag figurative. Şi aici au fost fãcute, probabil, la momente diferite. Sunt şi desene mai noi, cãci zãrim reprezentate câteva biserici cu trei turle, una "semnatã" la 1914 (Şi pe nelipsiţii Marius, Anca, Fãnel, Dana, Sanda, Gigel, care şi-au scris numele peste inscripţiile strãvechi, distrugându-le).
    
     Într-un colţ se aflã un desen complex, care pare sã umple un dreptunghi. "O tabliţã sumerianã: spicul din partea stânga, zig-zagul care delimiteazã desenul, semnele din interior, grupate în cadrane, adânciturile din partea de sus, toate sunt elemente care se gãsesc în tãbliţele sumeriene.
   Unele sunt cu totul necunoscute, nepublicate, altele sunt inventariate, dar sunt considerate "de interes local" de cãtre autoritãţi. Unele au fost cercetate de un inginer, Paul Lazar Tonciulescu. Nici una nu beneficiaza de o minimã protecţie: ploile continuã sã le macine, turiştii care reuşesc sã le descopere le distrug, fãrã nici o mustrare de conştiinţã.
    Oare nu e o glumã? Chiar sunt semne strãvechi, autentice? Multe se regãsesc pe piatra de la Broscaru, care a stat în pãmânt sute de ani. E o legãturã clarã între cele douã categorii de scrieri şi probabil aparţin aceleiaşi epoci.
    Totul face sã-ţi treacã brusc prin minte cã filmele americane de aventuri, cu descoperitori de scrieri şi artefacte strãvechi, precum şi documentarele gen "Discovery" sau "National Geographic" despre vechi civilizaţii ar putea pãli în faţa a ceea ce poţi vedea pe aceste Ţurţudui. Şi asta este doar începutul: în Ţara Luanei ne mai aşteaptã aventuri incredibile.

duminică, 3 aprilie 2011

Teleportare sau dispariţii misterioase în Munţii Buzãului?


"În 1981 Departamentul Zero, care, deşi fãcea parte din Securitate, avea o activitate mai mult sau mai puţin independentã, a fost solicitat sã intervinã într-o zonã muntoasã, în Munţii Buzãului. Zona era foarte retrasã şi aproape nelocuitã. Totul a pornit de la o întâmplare: Doi fraţi alpinişti se antrenau escaladând o stâncã înaltã şi relativ izolatã din masivul muntos, cu pereţi abrupţi. Unul dintre ei a urcat pânã pe la trei sferturi din înãlţimea stâncii, unde a observat niste semne bizare sãpate în piatrã si aproape erodate de timp. Când a ajuns sus, pe platforma îngustã a stâncii, s-a aplecat şi a ridicat un obiect ciudat de culoare galbenã care semãna cu un lanţ, dar în clipa urmatoare a disparut brusc sub privirea înmãrmuritã a fratelui sãu care se afla jos, la baza stâncii. A fost alertatã Miliţia, au fost anuntaţi pãrinţii, aflaţi la Brãila. Iniţial, autoritãţile l-au bãnuit pe cel care i-a chemat (...).  Însã tatãl fraţilor, fost alpinist, a escaladat şi el stânca, a ridicat obiectul, şi a dispãrut instantaneu în faţa a mai mult de zece martori.
Au sosit imediat la faţa locului mai mulţi ofiţeri de Securitate de la Bucureşti, care au anunţat DZ în aceeaşi searã. Zona a fost izolatã de o echipã militarã pe o distanţã de o sutã de metri în jurul stâncii. Reprezentanţii unei alte Direcţii din Securitate s-au ocupat cu dezinformarea sãtenilor şi liniştirea martorilor oculari.
În zilele urmãtoare un elicopter a fost folosit pentru a cerceta de sus stânca respectivã. Obiectul era un gen de pârghie ancoratã în piatra stâncii. Nu se ştie cine, cum, şi de ce a fãcut-o. Scrierea de pe stâncã a rãmas necunoscutã. Semnele pãreau foarte vechi. Lipsiţi de experienţã şi presaţi de panica creatã, cei responsabili au dinamitat stânca. Dar în locul ei a continuat sã ramânã un contur strãveziu de culoare verde deschis, ca un abur uşor. Dupã câteva zile însã, a disparut şi el, definitiv."
"O confirmare a acestor evenimente (descrise de Radu Cinamar în cartea sa, apãrutã în vara anului 2004) o gãsim chiar într-un cotidian (ziarul Ziarul) unde se relateazã pe larg despre misterioasele dispariţii. Iatã un citat semnificativ: <<O primã referire la astfel de dispariţii face Dan Fodor, în Monitorul de Iaşi. El relateazã despre doi brãileni (sursa reporterului i-a cerut sã nu-i dezvãluie numele), care, în anul 1980, au plecat spre cãtunul Nucu, dar, într-un loc numit "La Tâhãrie", unul dintre ei s-a gândit sã facã o urcare pe una dintre stâncile cu forme ciudate din zonã. Folosind echipamente de alpinism, tânãrul a urcat pânã în vârf, de unde a strigat la prietenul sau:  "Uite ce am gãsit!". S-a aplecat, a ridicat ceva ce pãrea a fi un lanţ metalic şi... a dispãrut. O vreme, cel rãmas jos a aşteptat ca prietenul sãu sã termine cu glumele, apoi s-a convins cã s-a întâmplat ceva cumplit. L-a anunţat pe fratele dispãrutului, care a sosit din Brãila cu o echipã de zece inşi, câtiva dintre ei lucrând înMinisterul de Interne. Chiar fratele dispãrutului a urcat pe stâncã. A gãsit şi el lanţul metalic, pe care l-a ridicat şi... a dispãrut şi el. Nimeni n-a mai îndrãznit sã repete "figura". Cei doi fraţi, cautaţi în zadar prin împrejurimi, n-au mai apãrut niciodatã.>>"
"În primavara anului1990, Cezar Brad a fost numit director tehnic al DZ, iar în 1992 au fost clarificate raporturile dintre DZ şi Preşedinţia României. Seful statului (Ion Iliescu, cu apucãturile sale comuniste) a ordonat subordonarea totalã şi politizarea DZ; însã Cezar Brad, opunându-se i-a prezentat câteva din realitãţile şocante care au fost descoperite de-a lungul timpului şi implicaţiile lor enorme în stabilitatea ţãrii, astfel încât buimãceala Preşedintelui a fãcut loc unui acord asemãnãtor celui vechi, în care DZ este cvasi-independentã."
 "Pornind de la aceste date concrete, dezvãluite şi de alte persoane implicate la vremea respectivã în astfel de activitãţi, descoperim cã „evenimentele K“ ale misteriosului Departament Zero al Securitãţii se confundã cu activitãţile acelei unitãţi de paranormali a Armatei, cu baza în Munţii Buzãului, subordonatã generalului IlieCeausescu. Cercetatorul Vasile Rudan, specialist în percepţie extrasenzorialã, a lucrat sub contract strict pentru aceastã unitate. A condus experimente extrasenzoriale cu copii superdotaţi, iar rapoartele, fotografiile şi negativele, precum şi filmele erau predate unitãţii respective. Nu avea voie sã opreascã nimic. La începutul anilor ’80, Vasile Rudan s-a aflat într-o situaţie de-a dreptul jenantã. Tocmai terminase un experiment, pregãtise raportul şi filmele, cum fãcea de obicei, urmând sã le predea. Dar, surprizã! Şi-a gãsit camera unde se cazase în Bozioru - cãtunul Nucu - devastatã şi toate materialele dispãrute, în mapã fiind pusã maculaturã. Cine i le furase?
Norocul lui a fost cã şi cei din unitate observaserã nişte personaje foarte curioase, dotate cu jeep-uri Aro şi staţii de comunicaţie, dotãri specifice Securitãţii, care monitorizau activitãţile din Bozioru. Cine erau aceşti „men in black”, de îşi permiteau sã supravegheze o unitate ultrasecretã a Armatei, care raporta direct lui Ceauşescu?"

Comoarã uitatã: Planul înclinat de la Covasna


      În 1958, eram un copil de 7ani când în prima excursie, cu pãrinţii în Munţii Buzãului, l-am descoperit ca pe o ciudãţenie, alãturi de trenuleţul forestier ce ne purtase în zona Comandãului: Siclãul (dupã cum auzisem cã-l alintau oamenii locului): Planul Înclinat
      Astãzi însã este lãsat de cãtre autoritãţi în paraginã şi se degradeazã pe zi ce trece (se pare cã a început chiar dezafectarea acestuia). Cu toate cã este unicat în Europa şi printre puţinele planuri înclinate din lume care au supravietuit şi ar putea constitui un punct de interes turistic major, dezinteresul manifestat de covãsneni şi de cãtre autoritaţile statului este strigãtor la cer.
     Monument tehnic unicat în Europa situat în judeţul Covasna, la Comandãu, în zona Văii Zânelor, planul înclinat a fost construit din iniţiativa lui David Horn (ce se ocupa cu exploatarea lemnului în zonã), de cãtre inginerul austriac Emil Lux în 1886 şi a fost terminat de cãtre baronul Groedel. Acest plan înclinat folosea forţa gravitaţiei pentru a transporta vagoanele încãrcate cu lemne pe pantã fãrã a utiliza alte surse de energie. Cu toate cã funcţiona din 1889, inaugurarea oficialã a avut loc în 1890, iar macheta acestui monument tehnic excepţional a fost prezentatã la expoziţia universalã din 1896.


     Datele tehnice ale planului erau: diferenţa de nivel între staţii: 327m, lungime:1236m, ecartament: 1450mm, cablu de tracţiune cu diametrul de 28mm, componentele sale fiind comandate de la firma austriacã Obach.
      Principiul de funcţionare era urmãtorul: planul înclinat folosea douã platforme de câte 3m lãţime şi 6m lungime care erau legate una de cealaltã printr-un cablu gros de 28mm şi un sistem complex de scripeţi acţionaţi de la cabina de comandã din partea superioarã a planului înclinat. Atunci când pe platforma de sus era aşezat un vagon plin cu lemne pe platforma de jos era aşezat un vagon gol. Forţa gravitaţiei fãcea ca vagonul plin sã îl tragã sus pe cel gol de pe platforma de jos. La mijlocul planului cele douã platforme se evitau, aici existând o bifurcaţie a şinelor. Tot procesul era controlat de la cabina de frânare din partea superioarã a planului înclinat.
     Volumul de material lemnos transportat pe vremea când planul înclinat funcţiona la capacitate întreagã se apropia de 30 de vagoane a câte 10m3. La capãtul inferior al planului vagoanele erau coborâte de pe platforme şi erau formate garnituri de tren ce erau tractate de locomotive cu aburi pânã la gara Covasna unde erau transferate pe calea feratã cu ecartament normal. La capatul superior materialul lemnos sosea tot pe cale feratã îngustã, de aceastã datã de la Comandău.
     Existau mocăniţe (locomotive cu abur) ce aduceau lemnele din tot bazinul superior al râului Bâsca - aceste cãi ferate cu ecartament îngust se întindeau pe zeci de kilometri pe fiecare pârâu şi vale trecând chiar şi peste muntele Goru, pânã în Năruja unde exista o variantã mai micã a planului înclinat.
     La inaugurare, acesta a fost cel mai important sistem de cãi ferate înguste din Carpaţi unificând trei componente majore: vagoanele trase de cai, planul înclinat şi locomotivele cu aburi.
     În 1995 odatã cu catastrofalele doborâturi de copaci din zona Covasnei, a fost afectat şi planul înclinat dar nu îndeajuns ca sã fie distrus. La 17 mai 1997 cabina de comandã din partea superioarã a planului înclinat a fost distrusã într-un incendiu ce a cuprins şi pãdurea din jur. Datoritã intervenţiei şi ajutoruluicelor care au lucrat la planul înclinat, cabina a fost reconstruitã, planul înclinat a fost restaurat şi a funcţionat în continuare pânã în 1999 când datoritã reducerii exploatãrilor de lemne din zonã, planul înclinat a fost trecut înconservare, nemai fiind folosit.   
      Turiştii mai puteau sã-l vadã cu ocazia excursiilor organizate la cerere, când  pe sectorul de cale feratã Covasna-Subşiclău (Planul Inclinat) circula o mocăniţă (locomotiva cu aburi) care este folositã pentru agrement (plimbarea turistilor).
     Astãzi, totul e amintire pentru unii, necunoaştere pentru mulţi, dar mai ales dezinteres şi ignoranţã a decidenţilor, planul înclinat este complet nefuncţional: vegetaţia a invadat calea de rulare, structura de lemn a platformei a putrezit şi s-a prãbuşit parţial, rãmânând intactã numai structura de rezistenţã din oţel, iar podul de lemn care asigura trecerea vagoanelor peste pârâul Valea Zânelor... s-a prãbuşit deoarece structura de lemn a putrezit, rãmânând "atârnate deasupra apei numai şinele de cale feratã.... o cale feratã ce duce spre... nepãsare şi dezinteres... în rest... este unic în ţarã... este "funcţional" numai în imaginaţia unora... ca mine!
      Ca sã fac un comentariu rãutãcios şi plin de tristete: Ca orice lucru bun din România... dacã e unic... atunci hai sã-l lasãm în paraginã sau sã-l distrugem.. Doar trãim în România şi dacã avem o ţarã frumoasã, hai s-o distrugem.... 
     Oare când o sã ne trezim sã ne respectãm valorile trecutului mãcar pentru bani, dacã nu pentru înaintaşii noştri...."  
       Pãcat,  mare pãcat!

CELÃLALT TÃRÂM


Cu siguranţã, cele mai ciudate fenomene din zona Bozioru, sunt dispariţiile de persoane. Aceste dispariţii se manifestã în douã moduri. Unele persoane au dispãrut şi nu au mai reapãrut, iar altele au dispãrut dintr-un loc şi au apãrut în altul, dupã o perioadã de timp, fãrã sã-şi aducã aminte ce s-a întâmplat, dupã cum reiese din povestirile sãtenilor, strânse de profesorul de româna din comuna Bozioru, Ilie Mândricel.
Despre „celãlalt tãrâm“, care, în unele condiţii, „absoarbe“ pe nenorocoşii care se aflã în preajmã, existã destule relatãri cât sã merite o cercetare ştiinţificã a fenomenului. Din punctul de vedere al studiului fenomenelor paranormale (şi mã refer la testele paranormale la care au participat numai oameni de ştiinţã, rezultatele acestora fiind publicate în „Enciclopedia Fenomenelor Paranormale“ de Brian Inglis), teleportarea este „transferul materiei prin materie“, pânã nu demult un nonsens. Acest transfer presupune voinţa „cuiva“ sau anumite condiţii electromagnetice, obiecte sau persoane dispãrând dintr-un loc şi apãrând în altul sau pur şi simplu, dispãrând în „neant“. Obiectul sau persoana transportatã se numeşte „aport“, putând fi încadratã în anumite coordonate fizice, spaţiu, timp, greutate, etc.
Muntii Buzãului sunt cunoscuţi în mediile oculte, şi în cele foarte „terestre“, mai ales ale armatei, ca regiune unde se manifestã fenomene ciudate: dispariţii de persoane, apariţii de Obiecte Zburãtoare Neidentificate, ape vii, izvoare radioactive, defectãri ale aparaturii electrice, voalarea filmelor fotografice etc.
Nu este de mirare cã în Munţii Buzãului stabilise generalul Ilie Ceauşescu o subunitate cu un caracter ocult, pentru a „puncta“ şi antrena soldaţi pentru unitatea de paranormali pe care voia s-o înfiinţeze în „Tara Luanei“, o lume a misterelor, a mesajelor ocultate şi a manifestãrilor paranormale.

Babele de la Ulmet", nişte stânci în formă de farfurii zburătoare


      Pe creasta unui deal din comuna buzoiană Bozioru, curenţii de aer şi ploile au făurit de-a lungul anilor,  o formaţiune stâncoasă extrem de stranie, compusă din pietre rotunde, parcă şlefuite de un meşter pietrar.

      Localnicii dar se pare şi primii geografi care au luat contact cu aceste stânci le-au numit Babele de la Ulmet, pentru că seamănă izbitor cu cele din Masivul Bucegi.
În zona Bozioru circulă numeroase legende despre o veche populaţie de uriaşi carear fi existat în Ţara Luanei după cum numesc legendele aceste locuri, iar dacă vii în zonă, atras tocmai de aceste mituri, tresari la vederea fiecărei ciudăţenii a naturii, de care dai la tot pasul. După o călătorie pe uliţele înguste de munte de la marginea comunei Bozioru spre Valea cu Teiu, traseul continuă preţ de 20 deminute către cresta Babelor de la Ulmet. O piatră perfect rotundă anunţă apropierea de suratele mai mici ale Babelor din Bucegi. După o luptă aprigă cu mărăcinii poţi admira frumuseţea stâncilor  în formă de ciupercã frumos şlefuite parcă de misterioşi meşteri pietrari.

       Se pare cã cea mai înaltă dintre babele de la Ulmet are 2 m însã ciudat este că formaţiunea stâncoasă se află pe un platou de nisip, izolat iar unele dintre stânci sunt perfect ovale, iar altele au forma unor farfurii zburătoare. Frapează însă unele forme perfect rotunde ale câtorva stânci care stau pe jumătate îngropate în nisipul moale dinvârful dealului aruncate parcă în urma unui război între titani.